Уиджетите за Vista и Windows 7 са опасни

Microsoft препоръча на потребителите да се откажат от уиджетите в Windows 7 и Vista, заради риск за сигурността. Тези мини приложения, предназначени да направят по-удобна работата с Windows, крият голяма опасност – злонамерени лица могат да ги използват, за да пуснат зловреден код в операционната система.

 

Заплахата е особено голяма, ако потребителят работи с права на администратор. При инсталиране на зловреден уиджет хакерите могат да използват акаунта с администраторски права, за да овладеят компютъра и да провеждат операции с данни, да инсталират и премахват софтуер, съобщи Microsoft.

За отстраняване на откритата уязвимост вече е наличен патч на официалния сайт на Microsoft. Взето е също решение да бъда закрита галерията с уиджети с мотива, че Windows 8 предлага по-добри възможности и нуждата от мини-програми отпада.

Възможно е обаче затварянето на галерията да предизвика обратен ефект. След като не намират уиджети в официалния раздел на Microsoft, потребителите може да потърсят такива от външни ресурси и така по-лесно да прихванат вируси.

по темата: „Уиджетите за Vista и Windows 7 са опасни”

добавете коментар...

  1. t

    Въобще не са опасни, просто няма да присъстват в Windows 8 и трябва да обяснят някак това безумие 🙂 хаха, браво, Microsoft 🙂

Коментар