Панаирът е емблемата на Пловдив, сочи проучване

Международният панаир е най-известната забележителност на Пловдив, сочи проучване. За 93,5% от анкетираните най-познатият обект в града е националният изложбен център, съобщи проф. д-р арх. Тодор Кръстев, президент на Асоциацията за културен туризъм, по време на дискусия на тема „Пловдив – столица на културния туризъм в България и как бизнесът да спечели от това”.

Същият резултат беше регистриран и от национално проучване, направено от общината при разработване на  „Стратегия и план за развитие на туризма в община Пловдив 2009 – 2013 г”. Тогава отново панаирът бе начело на класацията по популярност, следван от Стария град, тепетата и Античният театър, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Изложбеният център и архитектурно-историческият резерват привличат най-много посетители (79,8%). Пловдив пък е най-подходящият български град за изложби, конгреси и конференции – почти 87% от запитаните са на това мнение. Следват София (81%) и Варна (59,5%), сочат резултатите от проучването.

Международният панаир заема първото място и сред елементите, които формират бранда на Пловдив, заедно с тепетата, Гребната база, Стария град и културния живот. Това бе един от изводите на проучване, проведено по проект „Ролята на градската култура за изграждане на бранд на място” и представено в студия на Стефания Темелкова от Нов български университет през 2010 г. Налага се изводът, че Пловдив е значителен конгресен и културен център, обобщава тя.

Най-ярката емблема на града – панаирът, ще чества своята 120-годишнина през септември. За юбилея на Първото българско земеделско-промишлено изложение вече е подготвена серия от съвместни прояви на националния изложбен център и общината. Кулминацията ще бъде по време на Международния технически панаир от 24 до 29 септември, на който се очакват около 100 000 посетители.

Коментари по темата: „Панаирът е емблемата на Пловдив, сочи проучване”

добавете коментар...

  1. :)

    боже резултатите от тва изследване ги е попълвал сигурно комуниста Георги Гергов :)…не съм от Пловдив, неприятни са ми селяните шовинисти майни, обаче тва изследване е ебаси гаврата :)…да сложиш панаира пред стария град, амфитеатъра, тепетата, марица…дори Альоша е по-известен от панаира 🙂

Коментар