МТИТС разработва проект за преход към IPv6

МТИТС кандидатства за финансиране от ОП „Административен капацитет” с проектно предложение за изследване и подготовка за внедряване на интернет протокола IPv6 в работата на държавната администрация и електронното управление с предвидена пилотна реализация, обяви зам.изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС) Атанас Темелков.

 

Това ще е първата стъпка в рамките на цялостния процес по внедряване на новата версия на протокола в съответствие с приетия от Европейската комисия план за действие за въвеждането на „Интернет протокол версия 6„ в страните членки на ЕС, както и с приетата Обща стратегия за електронно управление в България 2011-2015, стана ясно на международен семинар, посветен на IPv6.

Технологията на новия интернет протокол IPv6 ще увеличи милиони пъти възможностите за предаване на огромни обеми информация и ще повиши сигурността при пренос на данни, каза Атанас Темелков. Преминаването от сегашния IPv4 към неговата нова версия IPv6 в държавните, университетските и публичните мрежи в България е свързано с комуникационното оборудване и администрирането му. ИА ЕСМИС разполага с първата в Източна Европа учебна лаборатория за подготовка на специалисти по IPv6, която е инсталирана още преди 4 години в рамките на европейски проект 6DEPLOY, финансиран по 7 рамкова програма на ЕС, заедно с още 12 партньора от целия свят.

Преминаването към новия интернет протокол се налага от разрастващия се размер на световната мрежа и изчерпването на капацитета на сегашния IPv4. Ако IPv4 позволява поддържане на едва 4,3 млрд. уникални IP адреса, то новата версия дава възможност за създаване на над 340 квинтилион квинтилиона (3,4×1038) уникални адреса.

Коментар