Включваме се в портал за свободно достъпни данни

България ще се включи в изграждането на общоевропейски портал за свободно достъпните данни, съобщи министър Ивайло Московски, който участва вчера в неформалния съвет на министрите от ЕС по транспорт и телекомуникации.


Ивайло Московски обяви, че България ще се включи в изграждането на общоевропейски портал за свободно достъпни данни
 

Основна тема на срещата в Никозия, Кипър бе интелигентният комуникационен транспорт (ИКТ) и неговата роля при осъществяване на европейската транспортна политика. Там бе обсъдено и отварянето на обществените данни за повторна употреба, което е една от ключовите дейности на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа.

Общоевропейският портал за свободно достъпните данни (отворените данни) ще допринесе за установяване на иновативни услуги чрез улесняване достъпа до информация от цяла Европа и осигуряване на  оперативната съвместимост на данните. Това ще гарантира ползване на услугите от всички европейски граждани на територията на Общността.

Необходимо е да бъдат дефинирани интерфейси и да се хармонизират информационните структури и стандарти с цел плавна интеграция на всички съществуващи информационни системи в общоевропейския портал. На дневен ред са и въпросите, свързани със сигурността и поверителността на данните.

Повечето страни-членки са загрижени относно неприкосновеността на личния живот, сигурността и поверителността на данните, както и качеството им. Подчертава се  необходимостта тези въпроси да бъдат решавани на ниво Европейски съюз.

Коментар