Dell създаде мобилен дейта център за военните

Американската компания Dell създаде мобилен център за данни, предназначен за използване от военни и правителствени клиенти. Устройството се помества в защитен контейнер и позволява разгръщане на гъвкава ИТ инфраструктура на всяко място.Tactical Mobile Data Center се пренася с въздушен транспорт. Решението позволява бързо преместване на ИТ инфраструктура от едно място на друго.

Мобилният център включва два компонента – изчислителен модул и захранващ модул. Всеки от тях е поместен в контейнер ISU-96, защитен от влага, прах и дъжд. Може да се пренася както с военен, така и с комерсиален транспорт, вкл. въздушен, наземен и морски.

Комплектът включа още кабели и други аксесоари, които позволяват лесно и бързо сглобяване и пускане на мобилния център за данни веднага след пристигане на мястото. Захранването може да се осъществява както от наземни мрежи, така и от автономен генератор, а също и от двата източника едновременно.

Повторното пускане на готовото решение при преместване на ново място става за няколко минути. Теглото на контейнера заедно с оборудването е около 4,5 тона. Цената на Tactical Mobile Data Center варира в зависимост от конфигурацията.

Коментар