DDoS атаките стават по-кратки и по-интензивни

Наблюдава се промяна в тактиката на киберпрестъпниците, които организират т.нар. DDoS (Distributed Denial Of Service Attack) атаки, целящи да предизвикат отказ на услугите.

Според изследване на Prolexic, атаките в последното тримесечие имат по-малка продължителност, но за сметка на това са по-интензивни. Броят на предаваните пакети в секунда е нараснал с 63%, съобщи V3.co.uk.

Промяната се обяснява с това, че организаторите на DDoS атаки са станали по-внимателни. Намалявайки продължителността на атаките, те снижават риска да бъдат разкрити, а ботнетите им ликвидирани.

Но въпреки нарасналата предпазливост, администраторите на ботнети не стават по-малко активни. Резултатите от изследването показват, че броят на DDoS атаките, насочени към различни сегменти от бизнеса, продължава да се увеличава – Prolexic отчита двоен ръст спрямо същия период на миналата година.

Атаките на маршрутно и транспортно ниво на инфраструктурата съставляват 81% от всички. Делът на DDoS атаките от 7 ниво, т.е. насочени към конкретни приложения, е намалял през последното тримесечие.

Според експертите, тази тенденция свидетелства за нарастваща популярност на DDoS атаките и за опростяване на управлението на инструментите за заразяване.

Коментар