Ноутбукът триумфално стана на 30 години

Мобилният компютър навърши 30 години. За първи в света ноутбук се счита устройството GRiD Compass 1101, пуснато през 1982 г. За времето си този компютър е бил изключително иновативен – с тегло от само 3 кг и дебелина едва 5 см, със здрав корпус.


GRiD Compass 1101 се счита за прародител на съвременните ноутбук компютри

GRiD Compass 1101 използваше устройства за съхранение без движещи се части, сменяеми акумулаторни батерии, необикновено ярък и контрастен монохромен дисплей, изпълнен по електролуминесцентна технология, и вграден модем. С диагонал 6 инча, екранът поддържаше резолюция 320×240 точки при работа с графика и 80×24 при работа с текст.

Прародителят на съвременните ноутбуци работеше под управление на операционна система GRiD OS и разчиташе на процесор Intel 8086 с тактова честота 8 MHz.

През 1982 година и компанията Compaq (закупена по-късно от HP) представи IBM PC съвместим портативен компютър с процесор Intel 8080. От следващата година много други производители започнаха да предлагат собствени линии ноутбуци, например Epson HX-20.

Мобилните РС еволюираха постепенно, като потребителите ги купуваха обикновено като втори компютър към основната си настолна машина. От 2006 година обаче се наблюдава тенденция ноутбуците да изместват настолните РС. Те вече се купуват не като мобилно устройство, а като основен компютър, който се ползва и на стационарни работни места.

Съвременният ноутбук се отличава с няколко ключови особености: той е лек и тънък, има бърз диск и мощна графика, сравнително издръжливи батерии и разширени комуникационни възможности, вкл. безжични.

Днес обаче наблюдаваме забавяне на ръста в продажбите на ноутбуци. Причината за това е появата на устройства с нов формфактор – таблетите. През второто тримесечие на 2012 г. продажбите на ноутбуци са нараснали с 5% спрямо предходното тримесечие, но в сравнение с 2011 г. ръстът е едва 1,8%, по данни Digitimes Research.

Същевременно, динамиката на пазара се измества към таблетите. Очаква се към 2015 г. продажбите на подобни устройства да превишат тези на ноутбуци, прогнозира Forrester Research.

Служителите в компаниите ще продължат да използват ноутбук компютри, тъй като те са удобни за създаване и редактиране на документи, обработка на потока от електронна поща и работа с корпоративни приложения. Таблетите, със своите сензорни екрани и виртуални клавиатури все още не могат да предложат същото удобство.


Съвременният ноутбук вече се нарича ултрабук – изключително лек и тънък и същевременно с висока изчислителна мощ

Нова вълна в сегмента на ноутбук компютрите са т.нар. ултрабуци. Това са изключително тънки и леки мобилни компютри, направени по подобие на епълския MacBook Air, но работещи под управление на Windows. Единствената пречка за масовото навлизане на този тип ноутбуци е все още високата им цена, но Intel и неговите партньори производители обещават евтини модели в близко бъдеще.

по темата: „Ноутбукът триумфално стана на 30 години”

добавете коментар...

  1. Peter

    Той бил много сладък тоя, малкия… ноутбук :)))))))))

Коментар