Предстои eвропейска „Нощ на учените”

Европейска „Нощ на учените” ще се проведе на 28-ми септември т.г. Българската академия на науките е един от организаторите на мащабното събитие у нас.

 

Нощта на учените се провежда за осма поредна година в цяла Европа, с подкрепата на Европейската комисия, в рамките на най-голямата програма за финансиране на научни изследвания и технологично развитие – 7 Рамкова програма. Целта е да се да насочи общественото внимание към ролята на изследователите и науката като цяло, в нашето ежедневие, икономическото развитие, социалното благополучие и по-нататъшната интеграция в общия европейски дом.

Цели се също да бъдат окуражени младите европейци да поемат пътя на научната кариера и да превърнат Европа във водеща научна сила, съобщи БАН.

В България проектът, посветен на Нощта на учените – IN Close („Иновации: нови компетенции и водещи възможности за устойчивост и стабилност”) се реализира от консорциум с участието на Единен център за иновации към БАН, Технически университет – София, Медицински университет – Пловдив и други организации. На 28 септември са предвидени различни творчески и забавни прояви в София.

Фокусът на инициативата е Европейската година за активно остаряване и солидарност между поколенията. Общественият интерес ще бъде привлечен към иновациите в медицината, репродуктивното здраве, електронните услуги в здравеопазването, роботиката и активното застаряване, новите материали и качество на живот.

Ще бъде отбелязана 100-годишнината от откриването на  дифракцията на рентгеновите лъчи и рентгеноструктурния анализ – метод за изследване на структурата на материята с многобройни приложения.

Програмата включва и „Панаир на иновациите” – с участието на български фирми, изложби, награждаване на победителите в обявените конкурси за млади хора, забавни демонстрации в ”Кабинетите по любопитство”, научни дискусии и шоута, прожекция на филми, музикални и поетични изпълнения и изложби на учени и др. Всички събития ще бъдат отворени за изследователи, имащи желание да покажат своите иновативни идеи.

Коментар