Google ни „потапя” виртуално в Антарктика

Google публикува подробни панорамни снимки от Антарктика в рамките на проекта си „World Wonders”, благодарение на който потребителите могат да пътешестват виртуално в най-вълнуващите места по света.

Първите снимки от Антарктика се появиха още през 2010 г., а сега галерията е разширена значително с изображения на най-важните исторически забележителности – телескопа на  Южния полюс, хижите на Шекълтън и Скот, нос Ройдс, където живее колонията от пингвини Адели, и др.

Посетителите на „World Wonders” ще могат да разгледат „отблизо” Южния полюс, без да напускат удобните си кресла – например да надникнат в хижата на Шекълтън и други малки дървени постройки, които са били единствената защита на полярниците от екстремните природни условия. Тези съоръжения са ползвани само няколко години, но и днес, век по-късно, са запазени в практически непроменен вид заедно с интериора и битовите предмети в тях.

Базата от панорамни снимки е разширена, благодарение на сътруднчеството на Google с Полярния център за геопространствени данни при Университета Минесота и Фонда за антарктическо наследство на Нова Зеландия. Новите снимки са направени с помощта на камери с ултраширокоъгълен обектив на преносим статив.

Коментар