Фазовите памети влязоха в серийно производство

Micron Technology първа в света започна серийно производство на фазови памети за мобилни устройства. Новите модули съдържат памет PCM (Phase Change Memory) с капацитет 1 гигабит (128 мегабайта) и памет LPDDR2 с капацитет 512 мегабита (64 мегабайта).

Фазовите памети са предназначени за използване в мобилни устройства с разширена функционалност. В бъдеще Micron планира да пусне фазови памети за смартфони и таблети.

Принципът на действие на фазовата памет се състои в промяна на състоянието на веществото от аморфно в кристално и обратно чрез температурно въздействие с помощта на електрически ток. За сравнение, в популярните флаш памети данните се съхраняват във вид на електрически заряди.

Фазовата памет има няколко предимства. Тя осигурява по-висока производителност и по-опростен процес на разработка на софтуер в сравнение със съществуващите памети. Освен това новата памет консумира по-малко енергия и има много висока надеждност.

Micron произвежда модули фазова памет по 45-нанометров процес, отговарящи на стандартите на JEDEC – независима организация, която се занимава със стандартизация в областта на компютърните памети.

Коментари по темата: „Фазовите памети влязоха в серийно производство”

добавете коментар...

  1. До Усер

    "PCM provides enhanced boot time, simplifies software development and boosts performance with overwrite capability".
    Micron Technology
    http://investors.micron.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=692563

  2. усер

    Та значи как така фазовата памет осигурява "по-опростен процес на разработка на софтуер".
    Нима разработката на софтуер зависи от това дали паметта е фазова, мазова или газова?

Коментар