Apple взела “главния” сензорен патент

Преди броени дни Apple добави нов патент с особено важно значение в обширното си портфолио с интелектуална собственост. В последвалите коментари вече се твърди, че компанията от Купертино всъщност притежава „главния” патент за сензорния интерфейс, който се използва масово в съвременните смартфони.

 

Пътентната заявка, подадена през 2007 г. и одобрена на 17 юли т.г., описва "портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи”. Един от авторите на патента е Скот Форстол, старши вицепрезидент на Apple по разработка на мобилната платформа iOS.

На практика, патентована е технология за изобразяване на документи и списъци, които не се побират напълно на сензорния екран на мобилното устройство. Преместването по документа става с помощта на вертикална лента-плъзгач. След изпълнение на съответните действия, лентата изчезва.

Технологията се използва в iPhone не само за преглеждане на документи, но и в много стандартни приложения – например в галерията със снимки, в SMS съобщенията и електронната поща, в настройките и др.

Електронното издание Wired.com коментира, че новият патент става сериозно оръжие в борбата на Apple с производителите на Android устройства, които също разчитат на подобна функционалност в сензорния интерфейс. На практика всички устройства с Android 2.3 и по-нова версия ползват технологията.

по темата: „Apple взела “главния” сензорен патент”

добавете коментар...

  1. Iphone

    Е, нали затова създадоха iPhone – за да регистрират колкото се може повече патенти.

  2. pfffhahhahah

    Поредният абсурд на жалкото ни човешко общество. Добре че древните не са се сетили да патентоват колелото …или секса. 🙂

  3. Иво

    Тези хора съвсем превъртяха. Сега ще цицат пари буквално от всякъде където може да се сетят и ще вдигат цените на сигурно на 70% от световният софтуер.

  4. Георги

    Долу apple ! Противна американска компания, като цялата им държава

Коментар