Мобилно приложение открива рак на кожата

Учени от Мичиганския университет създадоха приложение за смартфони, което позволява на потребителите самостоятелно да диагностицират рак на кожата.

При стартиране, UMSkinCheck създава потребителски профил и извършва кратка анкета с цел откриване на основни фактори на риск. Потребителят указва своята възраст, оттенък на кожата и регион на живеене.

Самата диагностика се извършва с помощта на камерата на смартфона. Приложението дава указания кои участъци от тялото трябва да бъдат снимани. Фотосесиите трябва да се правят с определена периодичност, която се задава от потребителя и варира от 30 до 90 дни.

За постигане на максимално точен резултат, потребителят трябва да стои прав или да седне в указана поза в добре осветено помещение, като насочва камерата под строго определен ъгъл. Получените снимки са достатъчни, за да бъдат идентифицирани основните онкологични маркери за рак на кожата.

Снимките не могат да изтекат сами в интернет, тъй като се правят със средствата на самото приложение UMSkinCheck, а не със стандартната апликация на iPhone камерата.

Разбира се, диагнозата, поставена от UMSkinCheck, не може да се счита за истина от последна инстанция за заболяване на кожата. Но имайки няколко комплекта снимки, правени в различно време, потребителят може самостоятелно да открие патологични промени.

UMSkinCheck за iPhone и iPad е достъпно за сваляне безплатно от официалния магазин Apple App Store.

Коментар