USB ще захранва монитори и принтери

Група компании прие спецификация на нов стандарт USB Power Delivery, който позволява предаване по USB кабел на мощност до 100 вата. В състава на USB 3.0 Promoter Group влизат HP, Intel, Microsoft, Renesas, ST-Ericsson и Texas Instruments.

 

Сегашните възможноси на USB 3.0 се ограничават до предаване на 900 милиампера ток, което при напрежение 5 волта означава максимална мощност 4,5 вата.

Новият стандарт ще позволи захранване през USB на монитори, принтери, външни дискове във формат 3,5 инча и други устройства. Ще се използват специални кабели, които издържат на увеличения ток.

Интересна особеност на новата спецификация е възможността за промяна в посоката на заряда. Така например, когато към ноутбука е включена външна батерия през USB кабел, то при захранване на компютъра от мрежата, ще се зарежда и батерията. При изключване на лаптопа от захранването, посоката на заряда може да се промени, така че външната батерия да отдава енергия към компютъра.

USB Power Delivery запазва съвместимост със стандартите USB 2.0 и 3.0. Безопасността на устройствата ще бъде осигурена от електроника, която ограничава мощността при използване на стар кабел или порт от едната страна.

За да влезе в употреба „100-ватовият” USB стандарт, ще са необходими нови кабели, портове и поддържащи чипсети.

Коментар