Firefox OS е достъпна за тестване на РС

Мобилната платформа Firefox OS може да бъде качена и тествана на персонален компютър. Mozilla Foundation е подготвила специална версия на системата за компютри с x86-съвместими процесори.

Версияга е предназначена за разработчици на приложения, които могат да създават и тестват още сега свои продукти за Firefox OS, и е достъпна е за сваляне от официалния сайт на Mozilla.

Проектът за мобилна операционна система на Mozilla е известен още с кодовото име Boot2Gecko. Новата ОС е създадена на базата на енджин Gecko, който е в основата на Firefox, и ще се разпространява свободно.

Очаква се Firefox OS да стане достъпна за производителите на смартфони в началото на следващата година. Mozilla планира да отвори и собствен онлайн магазин за приложения, работещи под управление на новата OS.

Mozilla ще има трудна задача да наложи Firefox OS на мобилния пазар. Сегментът на смартфоните и таблетите е един от най-динамичните, но и с ярко изразени лидери в лицето на Android, развивана от Google, и iOS на Apple.

Symbian на Nokia и BlackBerry OS на канадската компания RIM губят стремително позиции. Microsoft дава сериозни заявки с платформата Windows Phone, която е и шансът на Nokia да запази влиянието си на пазара.

Коментар