BIOS-ът ще се обновява и през интернет

Производителят на дънни платки ASRock издигна на следващо ниво удобството при обновяване на BIOS – базовата входно-изходна система на всеки компютър. Компанията вече има решение за ъпдейт на нейния  UEFI BIOS през интернет, съобщи TechPowerUp.

Преди десетина година обновяването на BIOS беше сложно и рисковано занимание, което изискваше сериозни познания от страна на потребителя и резервни стартиращи дискове. Един грешен ход можеше да превърне дънна платка за стотици долари в ненужна вещ.

По-късно се появиха помощни програми за обновяване на BIOS от образ, записан на дискета, а впоследствие и от USB флашка. Ето че сега ASRock прави следващата крачка – ъпдейт на BIOS-а през интернет, като се използва Ethernet контролерът на дънната платка.

Технологията проверява за наличие на нова версия на BIOS, сваля я от интернет и извършва обновяване с минимална намеса от страна на потребителя.

За разлика от Intel Express BIOS Update, активирането на помощната програма на ASRock не изисква включване на дънната платка към каквито и да е устройства за съхранение. Очаква се инструментът да се появи в следващите дънни платки на компанията, както и в някои от сегашните модели при обновяване на BIOS-а.

Коментар