Apple не може да угоди на Грийнпийс

Вместо да получи аплодисменти за внедряването на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) в центровете си за данни Apple бе подложена на унищожителна критика от Грийнпийс. Нод доклад на природозащитната организация определя iDataCenter в Северна Каролина като неадекватен.

В по-ранен свой доклад Грийнийс оцени консумацията на центъра на колосалните 100 мегавата. Макар и сегашната оценка да е понижена до 81 мегавата, тя е над четири пъти по-висока от декларираните от Apple 20 МВт.

Грийнпийс базира изчисленията си на полученото от Apple разрешение за резервни генератори с обща мощност 41 МВт, както и на предположението, че резервното електрозахранване осигурява половината от пълната мощност, което обаче е в разрез с общоприетата практика.

Коректността на данните, изнасяни от организацията, е сериозен проблем, тъй като използваната методика може да обезцени инвестициите в подобряване на енергийната ефективност на центровете за данни, пише datacenterknowledge.com. Грийнпийс, от своя страна, приканва операторите на центрове за данни по-пълно да разкриват интересуващата я информация.

Еко организацията често критикува ИТ гиганта от Купертино за „мръсните” центрове за данни, които разчитат на електроенерия, получавана от изгаряне от въглища, и така благоприятстват глобалното затопляне. А драстичното разминаване в оценките на двете страни за консумацията навежда на мисълта, че истината е някъде по средата.

Коментар