Учени създадоха робот-медуза

Американски учени създадоха робот във вид на медуза, като за целта използваха силикон и клетки от мускулите на сърце. Medusoid може да плава по същия начин както своя биологичен аналог, предаде РИА Новости.

Medusoid имитира движението на медузите и начина, по който те приемат храна. „Удивително е как стигнахме толкова близо до пълноценна имитация на реално живо същество", коментира Джон Дабири от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Медузите се движат напред, като чрез свиване и разпускане на тялото си изтласкват водата в посока, обратна на движението. По подобен начин сърцето на човека и на други животни помпа кръвта по съдовете на кръвоносната система.

Като материал за създаване на тялото на „медузата" учените са използвали пореста разновидност на силикона, в която са поместили малки протеинови ивици, повтарящи структурата на реалната медуза. Над тях изследователите поставили мускулни клетки, извлечени от сърцето на плъх.

След това Medusoid била пусната в съд със солена вода и два електрода. За удивление на учените, роботът-медуза започнал да плава бързо при подаване на eлектрически импулси в аквариума. След повторен експеримент било установено, че медузата започва да свива и разпуска тялото си още преди подаване на ток към електродите.

Коментар