Dell се насочва към софтуерния бизнес

Американският производител на компютри Dell планира значително да разшири софтуерния си бизнес. Компанията, ръководена от Майкъл Дел, си поставя за цел да изкарва по 5 милиарда долара годишно от своето софтуерно подразделение.

 

Софтуерът трябва да има значителен принос в общите приходи на Dell, споделя пред Ройтерс шефът на програмното подразделение Джон Суейнсън. Акцентът върху софтуера е част от план за диверсификация на продуктовото портфолио на компанията от Тексас, която е известна най-вече с персоналните си компютри, но иска да стане доставчик на цялостни решения.

„Ако създадем $5-милиарден софтуерен бизнес с 30% марж, това ще ни осигури $1,5 млрд. чиста печалба", допълва Суейнсън. Засега от компанията не уточняват в какви срокове трябва да реализират поставената цел.

През юни Dell обяви план за съкращаване на разходите с над $2 милиарда в продължение на 3 години. Майкъл Дел възнамерява да инвестира спестените средства в други бизнес сегменти, като един от тях е софтуерът.

Dell трудно се адаптира към новите пазарни условия, които се характеризират с нисък марж на печалбата и засилена конкуренция. Най-лошо е положението в потребителския сегмент на компютрите и принтерите.

Коментар