Сензорните екрани ще се почистват сами

Проблемът с досадното зацапване на сензорните екрани е на път да бъде преодолян. Учени от немския институт Фраунхофер създадоха особен вид химическо покритие за самостоятелно дезинфектиране на чувствителния на допир екран, на който се натрупват огромно количество бактерии.

Оказва се, че под въздействие на пряка слънчева светлина титановият диоксид предизвиква верижна реакция по създаване на свободни радикали, които пробиват клетъчните стени на бактерии и гъбички, повреждайки ги на ниво ДНК.

Според учените, ако върху стъклената повърхност на смартфона се нанесе покритие от титанов диоксид, отпечатъците от пръсти и мазните петна ще започнат да изчезват сами.

Подобно покритие остава ефективно достатъчно дълго време – няколко години, колкото е жизненият цикъл на устройствата. Материалът може да се нанася практически върху сензорния екран на всяко мобилно устройство.

Изследователите от Германия работят по усъвършенстване на технологията, с цел да повишат ефекта на самопочистване под въздействие на изкуствената светлина в помещенията.

Коментари по темата: „Сензорните екрани ще се почистват сами”

добавете коментар...

  1. minavasht

    Въпросът е след време дали няма да се появят устойчиви бактерии, които да станат опасни.

  2. Invisible

    Хайде и чистенето отива в забвението , скоро ще станем мързеливи и ще умрем от преяждане 😀

Коментар