Оптиката достигна до 1 милион домове в Европа

Оптичните инсталации до дома (FTTH) нарастват бавно, но стабилно в страните от Западна Европа. Според ново проучване на компанията “Informa Telecoms and Media”, броят на потребителите, свързани чрез оптика, вече е преминал един милион.
Въпреки това постижение обаче FTTH връзките съставляват малко над един процент от всички широколентови комуникации в Европа.
Оптиката е най-развита като среда за комуникации в Швеция. FTTH се използва в “последната миля”, като свързва крайните потребителски устройства. Около 27% от високоскоростните връзки до дома разчитат на оптика в скандинавската страна.
За разлика от пазара на традиционните форми на широколентов достъп, доставчиците FTTH в Щвеция не са телекомите. С тази дейност се занимават ютилити компаниите или оторизирани локални доставчици.
Още едно проучване потвърждава тенденцията на ръст на оптичните инсталации. Според Point Topic, пазарът на FTTx услуги се увеличава почти два пъти по-бързо, отколкото на DSL (връзки по медни кабели) и вече достига 27 милиона абонати в света.

Коментар