Apple патентова 5D технология

Apple се сдоби с пореден патент за иновативна технология, която обещава да промени използването на електронни устройства. Документът, издаден от Патентното бюро на САЩ, касае методи за въвеждане на информация от човека в изчислителното устройство. Описани са множество начини за взаимодействие, които се простират отвъд пределите на обикновената периферия, съобщи Patently Apple.

Така например, практически всяка повърхност ще може да се използва за въвеждане на данни чрез докосване. Системата ще фиксира не само положението на пръстите, но и степента на натиск върху повърхността, която може да се превърне в платно за рисуване, като дебелината на линията зависи от силата на натиск.

Apple предлага използване на технология “5D” за въвеждане на данни в изчислителното устройство. Системата фиксира не само положението по три оси – например на човешката ръка, но и още два параметъра – направлението на преместване и скоростта, като така измеренията стават пет. Всички тези параметри ще определят степента на въздействие върху виртуалния обект.

В патента се описва още система, която позволява управление на персонажи в игри с помощта на преместване на потребителя и части от неговото тяло в пространството – технология, подобна на Microsoft Kinect за геймърските конзоли Xbox 360.

Според описанието, като входни данни в новата система могат да се ползват промени в електромагнитното поле, преместване на въздушни потоци в помещение и дори колебания на температурата. Предполага се, че в бъдеще подобни начини за въвеждане на данни ще заменят традиционните клавиатури, мишки и сензорни екрани.

Коментари по темата: „Apple патентова 5D технология”

добавете коментар...

  1. Stenly

    Djuk, нещо си се объркал отностно комплексите момче. За съжаление патентната война убива добрата конкуренция но пък пълни касите на корпорациите. Колкото до обвиненията от другите фирми , сигурен съм , че Майкрософт първа ще нададе вой (все пак кинетикс-а който е един от най-продаваните продукти ще пострада)

  2. Djuk

    stenli, единственият ревящ тук си ти. Какви комплекси те гонят не знам и не ме интересува, но тука сме за да комеинтираме новините, нали? Ако ябълката пуснат бързо на пазара тази идея – браво на тях, да не е само афиширане и патентоване на идеи и после съдене с другите производители за едните пари.

  3. Stenly

    И пак някой ще реве като ущипана гейша, че това е негова технология а Apple са крадци. Между другото TechNews, вчера излезе новата ОС на отхапаната ябълка, 10.8. Жалко, че не виждам нищо на сайта ви а има толкова много ревюта за превеждане в нета.

Коментар