Най-добрите програми за родителски контрол

PureSight Owl е най-добрата програма за родителски контрол по отношение на функционалност, сигурност и цялостна оценка на представянето, както за деца под 12, така и за юноши, според проучването SIP Benchmark II, финансирано по програма „Безопасен Интернет” на ЕК.

Програмата с цена 45 евро дава възможност за контролиране на интернет достъпа на детето през компютър, лаптоп, смартфон и таблет. Родителите могат да блокират вредно и незаконно съдържание, да програмират часове за достъп до интернет и да настроят получаване на известия за съмнителни контакти в социалните мрежи или платформите за чат, пояснява от българския Център за безопасен интернет.

На второ място е класирана програмата Norton Online Family, която има предимството да бъде безплатна. Челната тройка на най-добрите програми за родителски контрол допълва Kaspersky Pure (EUR 59,95). В класацията попадат 25 продукта, оценени от независими експерти с различни критерии в две възрастови групи: под 12 години и над 13 години.

Според данни от европейското проучване „Децата на ЕС онлайн”, в България само 12% от родителите използват програми за родителски контрол, за да блокират или филтрират незаконно и вредно за деца съдържание. Подходяща програма за родителски контрол изцяло на български език е Child Defender, разработена от Фондация Делфин, посочват от Центъра за безопасен интернет.

Коментар