Три четвърти от хората имат мобилни телефони

Три четвърти от хората в света имат и ползват мобилни телефони. Ако през 2000 г. броят на абонатите на мобилна връзка беше под 1 милиард, то през настоящата година потребителите ще достигнат 6 милиарда, сочи проучване на Световната банка.

5 милиарда от мобилните потребители живеят в развиващите се страни. Все по-разпространени стават притежаването на няколко телефона и договорите с няколко оператора, така че в близко бъдеще броят на активните абонати може да превиши населението на Земята.

През 2011 г. са свалени над 30 милиарда мобилни приложения. Потребителите в развиващите се страни използват тези приложения за подобряване на живота си, докато компаниите усъвършенстват предлаганите комуникационни услуги.

Изследването дава за пример Индия, където в рамките на правителствена програма са създадени над 20 приложения за взаимодействие между хората и правителството. От подобни мобилни услуги се възползват милиони потребители.

В Палестина е създадена мобилна услуга JobMatch, чрез която потребителите могат да си търсят работа, а в Найроби, Кения, компанията AkiraChix пусна програма за професионална онлайн-подготовка на жените в областта на технологията.

Коментар