Трудно тримесечие за мобилния бизнес на LG

LG Electronics обяви 46% ръст на нетната печалба за второто тримесечие на 2012 г. спрямо същия период предходната година. По-доброто представяне в сферата на домакинските електроуреди и домашното забавление в сравнение с второто тримесечие на 2011 г. компенсира спада в приходите от бизнеса с мобилни устройства, гласи корпоративният отчет.

 

Нетната печалба на LG в периода април-юни достига 138,02 милиона щатски долара. За същия период оперативната печалба е нараснала повече от два пъти до $302,95 млн.

Въпреки че на фона на първото тримесечие приходите през второто се увеличават с 5,2 на сто, на годишна база те бележат спад от 10,6%, достигайки $11,16 млрд. Това се дължи на по-ниските продажби на стандартни мобилни телефони и слабото търсене на ИТ продукти.  

Подразделението за домашни забавления – LG Home Entertainment Company отчита значително по-висока оперативна печалба през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2011 г. Оперативната печалба е нараснала повече от два пъти на годишна база и достигна $187,5 млн. Продажбите падат с 5,8 на сто спрямо същия период на миналата година  до $4,76 млрд., но бележат ръст с 2,8% спрямо предходното тримесечие.

LG Mobile Communications Company изпита трудности през второто тримесечие и отчете оперативна загуба от $49,48 млн. Това се дължи на по-високите маркетингови разходи за представяне на нови продукти през периода. Цялостните приходи са намалели с 28,5% на годишна база до $2,01 млрд. в резултат на намаляващите продажби на обикновени мобилни телефони.

За сметка на това доставките на смартфони са се увеличили до 44% от продажбите, белeжейки ръст от 36 на сто спрямо предходното тримесечие. Компанията планира да представи на пазара нови LTE модели през втората половина на годината, които ще се появят първо в страните с развита 4G мрежа, вкл. Северна Америка и части от Европа и Азия.    

Подразделението LG Home Appliance Company отбелязва тройно по-голяма печалба през втората половина на 2012 г., достигаща $143,23 млн. Приходите също растат до $2,5 млрд., благодарение на ръста в продажбите на развиващите се пазари. Компанията очаква резултатите от продажби през втората половина на годината да бъдат по-високи, тъй като в момента се наблюдава слабо търсене на развитите пазари.

LG Air Conditioning and Energy Solution Company обяви оперативна печалба от $60,76 млн., която представлява 17% увеличение на годишна база. Рентабилността на компанията се е увеличила на годишна база най-вече благодарение на индустриалните климатични системи. 

Коментар