Наемането на управленски кадри остава стабилно

Българският пазар на труда е добре балансиран, според глобално проучване за тенденциите при набиране и освобождаване на управленски персонал, извършено от Антал Интернешънал.

 

Нивата на наемане на управленски кадри продължават да са стабилни през последните три месеца – 63% от работодателите са в процес на наемане на нови служители. Само 23% от бизнеса се лишава от служители в момента, а работодателите не очакват съществени промени през идното тримесечие.

В Централна и Източна Европа нивата на заетост са по-ниски, отколкото в България – 54% от работодателите са заявили нужда от нови професионалисти в екипите си.

В перспектива, най-активните сектори при наемане на персонал в Централна и Източна Европа се очаква да бъдат интернет търговията и аутсорсингът, съответно 82% и 79%. Само 2% от работодателите в сектора креативен и уеб дизайн ще добавят нови попълнения в компаниите си.

През идното тримесечие научноизследователската и развойна дейност се очертава да бъде най-стабилната индустрия в Централна и Източна Европа, тъй като едва 3% от работодателите в сектора плануват да намалят числеността на персонала си.  

„Много организации вече започват да приемат несигурността като нежелана, но неизбежна част от бизнес средата. Докато „битката за таланти” продължава в много сектори и дисциплини, тя най-силно се откроява сред кандидатите със специфични технически умения и предприемачески дух, които ще поведат бизнеса напред в тези трудни икономически условия”, коментира Тони Гудуин, главен изпълнителен директор на Антал Интернешънал.

Проучването на компанията обхваща над 20 000 организации в 50 страни по света.

Коментар