Българска RFID система охранява Музея на Гучи

Българска фирма разработи системата за охрана на Музея на Гучи във Флоренция, Италия. Решението се базира на технология RFID, която позволява идентификация на стоки, документи, превозни средства, хора и други с помощта на радиовълни.

РФИД-България е разработила системата по искане на MOD security – най-голямата фирма в Италия за системи за охрана на магазини.

Музеят на Гучи отвори врати през септември 2011-та – годината, в която световната модна марка отпразнува своята 90-годишнина – в дворец от 14-ти век в центъра на Флоренция и се простира на площ от 1 715 кв. м.

Системата за охрана е разработена при спазване на редица ограничения и изисквания, тъй като сградата е паметник на културата – напр. контрол на голям брой предмети едновременно и голямо разстояние на четене (над 5 метра).

Подобно решение за охрана и инвентаризация би имало приложение за музеи и галерии в България, както и за архивите. Инвестицията е еднократна и включва маркиране на всяка отделна единица с RFID-етикет, софтуер, изграждане на портал (четци и антени на вход-изход) и мобилен четец за търсене на експонати и инвентаризация.

Коментар