Symantec освободи президента си

Бордът на директорите на Symantec освободи президента и главен изпълнителен директор Енрике Салем. Решението се мотивира със слабата ефективност на компанията под ръководството на 46-годишния мениджър.

На мястото на Салем идва сегашният председател на борда на директорите Стив Бенет, съобщиха от доставчика на решения за сигурност на информацията. Не е известно как ще продължи кариерата на Салем, който работи в Symantec от 19 години, а в последните три заемаше поста CEO.

“Symantec разполага със силни активи, но компанията не ги използва достатъчно ефективно”, заяви Стив Бенет. Той възнамерява да развива компанията чрез правилно използване на активите и да възнагради в по-голяма степен всички акционери.

Бенет е известен с уменията си да постига оперативни резултати и ефективно да пуска нови продукти на пазара, коментира за Блумбърг анализаторът Браян Фрийд от Wunderlich Securities. Според него, Symantec се нуждае от съчетаване на умело изпълнение и дисциплина в оперативните показатели.

От началото на годината акциите на Symantec поевтиняха с 16%, заради спад в продажбите и намаляване на печалбата. Оставката на Салем съвпадна с публикуване на резултатите за първото тримесечие на финансовата 2012-2013 г., което завърши на 29 юни. Приходите на компанията нараснаха само с 1% до $1,67 млрд., а печалбата падна с 10% до $172 млн., в сравнение със същия период на миналата година.

Коментар