Учени откриват болни от грип чрез Twitter

Twitter може с голяма точност да предскаже кога даден човек е болен от грип, твърдят учени от университета Рочестър, САЩ. Те са разработили система, която анализира потребителските съобщения и дава прогноза за заболяване на конкретен блогър, съобщи Gizmodo.com.

Според учените, системата може да предупреди потребителя осем дни преди да настъпят симптомите на грипа. Изследователите са анализирали 4,4 млн. съобщения в Twitter, публикувани за един месец от 630 хиляди жители на Ню Йорк. Системата автоматично открива фрази, които свидетелстват за заболяване.

Специално приложение анализира приятелския кръг на потребителя, неговите контакти със заболели, посещаването на места с висока концентрация на болни от грип и други фактори. На базата на събраните данни, системата дава прогноза за вероятността за заболяване в близките няколко дни.

Учените уверяват, че точността на прогнозите достига 90%. Методиката има и някои недостатъци. Така например, потребителите не съобщават, че са заболели от грип. Освен това сериозен фактор е индивидуалният имунитет на  човека – някой може да се зарази и при най-малък контакт с болен, а друг да остане здрав при същите условия.

Не е изключено в бъдеще системата за предвиждане на грипно заболяване да бъде предложена под формата на приложение за смартфони.

Коментар