Ще издържи ли олимпийската ИТ инфраструктура

ИТ инфраструктурата на олимпийските игри в Лондон може да не издържи на натоварването, алармираха експерти. Десетки милиони любители на спорта ежедневно ползват възможностите на телекомуникационната мрежа на града и инфраструктурата на центъра за данни Interxion, което създава условия за влошаване на качеството на услугите.

Мрежата за игрите в Лондон е изградена от BT Group (BT) и Cisco Systems. Британската компания положи оптични кабели с дължина 5500 километра и осигури 2818 комуникационни точки в олимпийското село. Пропускателната способност на мрежата е 60 гигабита в секунда.

Според генералния директор на компанията SOASTA – Том Лаунибос, сайтът на олимпийските игри може да обработи трафика от почти милиард души по време на цялото мероприятие. Но анализ на Compuware установява, че порталът London2012.com има редица недостатъци, които могат да доведат до претоварване на мрежата.

BBC прогнозира, че нейното предаване на олимпиадата ще генерира над 1 терабита в секунда в пиковите часове. Около милион посетители, очаквани на игрите в Лондон, ще повишат до безпрецедентно високо ниво натоварването на комуникационните линии. Мобилните оператори разшириха мрежата от базови станции на олимпийските обекти, но инфраструктурата извън тях изглежда е недостатъчна.

“Гласовите услуги трябва да се справят, но качеството на 3G услугите и предаването на данни може да се окаже неприемливо за много потребители”, коментира Ричард Кейтли, технически директор на компанията Actix.

За съжаление, операторите не могат да си позволят да инвестират повсеместно в мрежата, за да увеличат пропускателната способност, допълва специалистът.

Центърът за данни в Лондон играе ключова роля в доставката на съдържание. Заради игрите, ръководството на Interxion разгърна мрежа от т.нар. “sleeping pods”, които позволяват на специалистите на центъра да бъдат постоянно на място, където могат оперативно да решават възникнали проблеми, независимо от пътната обстановка.

Коментар