Apple и Google наддават за патентите на Kodak

Две от най-големите ИТ компании ще кръстосат шпаги в битка за патентното портфолио на Eastman Kodak. Закъсалата компания за фототехника продава пакет от 1100 патента, за да си набави необходимите за оцеляване средства.

Apple иска да получи въпросните патенти, като за целта ще участва в търга заедно с Microsoft и Intellectual Ventures Management LLC – компания, която се занимава с инвестиции в патентовани технологии.

Главният съперник на триото е Google, който на свой ред оглавява група компании-конкуренти в различни сфери на Apple, Microsoft и Intellectual Ventures Management LLC. Сред тях са Samsung, HTC и LG, както и специализираната в патенти придобивания RPX Corp.

Не за първи път Apple и Microsoft обединяват усилия. През миналата година двете компании, заедно с EMC, Ericsson, RIM и Sony придобиха правата върху патентното портфолио на Nortel за сумата от $4,5 млрд.

Патентите на Kodak са интересни за акулите в ИТ индустрията, тъй като са свързани с получаването и обработката на изображения от цифрови камери. По-рано Apple се опита по съдебен път да възпрепятства разпродажбата на патентни от портфолиото на Kodak, твърдейки, че въпросните технологии й принадлежат.

Търгът за разпродажбата на 1100 патента на Kodak се очаква да стартира в началото на август. Фото-компанията ще се опита да вземе милиарди долари за своята интелектуална собственост.

Коментар