Мобилна услуга обхваща над 120 хиляди бежанци

Над 120 хиляди бежанци вече са регистрирани в базата данни на мобилна платформа, поддържана от организацията за издирване на семейства Refugees United и шведската компания Ericsson.

WAP и Android приложения обслужват както бежанци с ограничен достъп до интернет, така и тези, които пребивават в страни с голям брой смартфони. Всяка седмица към услугата се добавят 800 потребители.

Разпространението и ефективността на услугата за издирване се доказа от скорошен случай, в който двама сомалийски братя, живеещи в различни краища на света, се откриха след два месеца търсене чрез платформата на Refugees United и подкрепата на кенийския Червен кръст.

Братята са избягали от военна атака на „Ал Шааб” през 1998 г. и не са се виждали оттогава. По-малкият от тях, тогава на седем години, отпътувал към Кения, докато по-големият избягал в Пакистан, откъдето се преместил в Америка.

Разделянето на семейства при войни, глад и природни бедствия остава огромно предизвикателство. 43 милиона души насилствено са емигрирали по света. Равносметката за 2011 г. бележи рекорд от 80 000 души, принудени да живеят зад граница, по данни на ООН.

Коментар