Провал в прогнозите за ултрабук компютри

Делът на ултрабуците ще достигне 13% от пазара на ноутбуци през настоящата година, а не 40% както се надяваше Intel, прогнозира Market Intelligence and Consulting Institute (MIC). Към 2016 г. делът на тънките и леки мобилни компютри ще нарасне до 35%, според анализаторската компания.

 

Ултрабуците имат редица предимства в сравнение с класическите лаптопи, но един сериозен недостатък възпрепятства широкото им разпространение – това е високата цена. Тя обаче не попречи на големите производители да пристъпят към серийно производство на ултрабуци.

Популярността на ултрабуците ще расте с развитие на сензорните им възможности, както и с увеличаване на размерите на екрана до 15,6 инча и повече, коментира MIC. Излизането на Windows 8 през октомври се очаква да стимулира търсенето на ултрабуци през четвъртото тримесечие, но допълнителните разходи за сензорни панели ще попречат за намаляване на цените.

Според анализатори от NPD Group, през първите пет месеца на 2012 г. на ултрабуците се падат 11% от всички продажби на ноутбуци с цена над 700 долара. Очаква се с началото на учебния сезон ултрабуците все пак да поевтинеят, в резултат на засиленото търсене.

Intel, който налага концепцията за ултрабуци, се надява до края на 2012 г. този клас компютри да заемат 15-20% от пазара на всички лаптопи. По-рано се очакваше ултрабуците да заемат 40% още тази година, но доминирането на MacBook Air не позволи това да се случи.

по темата: „Провал в прогнозите за ултрабук компютри”

добавете коментар...

  1. :)

    Таблет ти е за да не се кьоравиш умнико.
    Те и филми със субтитри могат да се гледат на телефон ама някой прави ли го?

    Таблетите ще пребъдат, само че корпоративния картел завиши цените на таблетите и станаха по-скъпи от нотбуците, съответно продажбите яко надолу.

    Въпроса е че балона "ултрабуци" предназначени да "изпразнят джоба" на потребителите се спука. Не останаха вече балами по света които да плащат двойно за нищо 🙂
    Така че предвиждам КРАХ на много алчни шефчета и анализаторчета

  2. mhm

    Същото ще е и с таблетите, които не стават за нищо! 90% от това, което бих правил на таблет го правя на телефона си, защо ми е таблет?

Коментар