Lenovo и EMC създават джойнт венчър

Lenovo и EMC обявиха глобално партньорство в областта на сървърните и сторидж решения, като за целта ще създадат съвместно дружество. Двете компании ще обединят ресурси с цел постигане на оперативна ефективност в процесите по доставки, производство и дистрибуция, в резултат на по-големите обеми.

Стратегическото партньорство ще се възползва от силните страни на Lenovo и EMC в три основни области:

• Lenovo и EMC развиват програма за развитие на сървърните технологии, която ще засили възможностите на Lenovo в областта на x86 сървърните решения. Тези сървъри ще се предлагат на пазара от Lenovo и ще бъдат вграждани в сторидж системи на данни на ЕМС.

• Допълнително, компаниите са сключили споразумение за производство на оригинално оборудване и дистрибуция, чрез които Lenovo ще предлага на своите клиенти решения за мрежово съхранение на данни от EMC. Първоначално решенията ще се предлагат в Китай, а паралелно с развитието на сървърния бизнес на компанията, Lenovo ще разшири фокуса си, като включи и други големи пазари.

• EMC и Lenovo планират да пренасочат определени активи и ресурси от поделението Iomega на EMC в новoсформираното дружество, което ще предлага NAS (Network Attached Storage) системи към малкия и среден бизнес и определени сегменти от корпоративния сектор.

Макар че повечето анализатори и някои от най-големите играчи от ИТ индустрията като Apple и IBM говорят за пост-РС ерата, Lenovo определя новата пазарна ситуация като „РС-плюс ера”. „Партньорството ще ни помогне да реализираме нашата PC-плюс стратегия, като подсили технологичните ни възможности и създаде една добра основа в областта на сървърните и сторидж решения”, коментира сделката с EMC председателят и главен изпълнителен директор на Lenovo Янг Янчинг.

За EMC партньорството с Lenovo е огромна възможност да засили присъствието си в Китай – динамичен и много важен пазар, и постепенно да разшири дейността си в други части на света, заяви Джо Тучи, CEO на EMC.

Lenovo ще участва финансово в съвместното дружество, докато EMC ще вложи определени активи и ресурси от Iomega. При финализиране на сделката, Lenovo ще притежава мажоритарен дял. Съвместнoто дружество е предмет на обичайните процедури за финализиране на сделката, вкл. и на одобрение от регулаторните органи, и се очаква да стане факт до края на 2012 г.

Коментар