Историята в браузъра е като пръстов отпечатък

Френски учени откриха, че историята на посещенията на уеб страници е уникална колкото пръстовите отпечатъци на потребителите. До този извод учените от института INRIA стигат след разрешено изследване на данните на близо 370 хиляди доброволци.

 

Твърди се, че по историята на посетените уеб страници, съхранявани в браузъра, може да бъде идентифициран даден човек. Повечето потребители имат уникален набор от сайтове, които посещават. По същество, този набор е неповторим за всеки човек, както и пръстовите отпечатъци.

Доброволците в изследването регулярно посещавали специален сайт, който събира информация за сърфирането в уеб. След това учените изучавали съвкупността от заявки за търсене и честотата на влизане в предпочитаните сайтове.

Било установено, че повечето потребители (69%) имат абсолютно неповторима история на посещения в мрежата и ако за даден човек се определят като минимум четири любими сайта, то в 97% от случаите по тази информация може да бъде идентифициран и самият човек.

Учените отбелязват и високата стабилност в предпочитанията на потребителите. В 38% от случаите поведението им в мрежата практически не се променя с времето. На базата на тази информация, изследователите стигат до извода, че историята на посещенията на сайтове, записана в уеб браузъра, може да се използва за определяне на персоналните предпочитания и интереси на потребителите.

Историята на посетените уеб страници е толкова уникална, колкото и биологичните признаци на човека. Данните от браузъра свидетелстват за предсказуемост в поведението на човека в интернет и същевременно за неговата уникалност. 

Коментар