Уред „вижда” през стени с помощта на Wi-Fi

Британски учени изобретиха портативен уред, който открива движения зад стени, като анализира безжичния Wi-Fi сигнал. Технологията ще позволи шпиониране на всеки, който се намира в зоната на действие на Wi-Fi покритието.

Новото устройство работи с толкова висока точност, че в бъдеще ще може да разпознава дори движението на гръдната клетка в процеса на дишане, т.е. да открие човек, който стои неподвижен зад стената, съобщи Popsci.com.

Според учените, честотата и дължината на Wi-Fi вълните се променят при отразяване от движещ се обект. Ако човек се приближи до предавателя на безжична връзка, честотата на отразените вълни се увеличава, а при отдалечаване – намалява.

Уредът е снабден с две антени, едната от които проследява изходния сигнал, а другата – отразените вълни. Съпоставяйки двата показателя, компютърът в устройството изчислява местоположението на обекта, скоростта и посоката на движение.

Подобни разработки са правени и преди, но те бяха непрактични, тъй като изискваха монтиране на десетки предаватели в стаята, където е следеният човек. Новата технология използва само едно портативно устройство. Разработката вече е привлякла интереса на британското министерство на отбраната.

Коментар