Android работи и в многопотребителски режим

Бъдещите версии на мобилната платформа Android вероятно ще поддържат работа с няколко потребители, по подобие на настолните системи. Google все още не е потвърдил официално, че работи по подобна функционалност, но са налице косвени доказателства за нея от странични разработчици.

Така например, порталът xda-developers откри, че в Android 4.1 Jelly Bean има възможност за интегриране на втори акаунт, като се използва терминален емулатор. Видеодемонстрация дори показва как се добавя втори потребител на смартфон и таблет.

Създаването на втори акаунт е напълно безопасно за операционната система и не причинява никаква вреда на мобилното устройство, твърдят експертите.  Но тъй като допълнителният акаунт е недокументиран и все още не е тестван напълно, през него няма достъп до всички настройки на устройството, съобщава ZDNet. Превключването между потребители се реализира чрез меню, извиквано при натискане на бутона Power.

Разработчиците на Google са били информирани за откритата възможност, но те я определят като „сива” и негодна за пускане. Освен това функцията е нестабилна и може да доведе до срив на системата, предупреждават от компанията.

Google все пак не изключва възможността за интеграция в Android на многопотребителски режим, което дава повод за оптимизъм, че в някоя от следващите версии ще се появи подобна функционалност.

Коментар