Облакът ще изисква доста компромиси

Различни коментатори и експерти предвиждат, че до края на десетилетието облакът ще се превърне в стандартна форма на ИТ осигуряване. Според проучването CloudWatch на Cisco, повечето шефове по информационни технологии вярват, че над  50 процента от приложенията и услугите им ще попаднат в облака до 2014 година.

Междувременно, анализаторската компания IDC прогнозира, че до 2020 година облакът ще представлява 21 процента от технологичния пазар, докато сега е само 2 процента.

Все още обаче не трябва нищо да се приема за даденост. Облакът изглежда като ключова стратегия на бъдещите ИТ мениджъри и точно поради тази причина работата по новия модел за ползване на технологии по поискване ще изисква доста компромиси.

Докато все повече и повече ИТ директори започват да се занимават с технологии по поискване, доста от по-опитните в бизнеса показват сдържаност относно успехите им. Проучването на Cisco показва, че само 20 процента от ИТ мениджърите смятат, че облакът е надминал очакванията, а за 27 процента все още не са налице предвижданите резултати.

Според главния технически директор на Cisco Великобритания – Иън Фодерин, подобни резултати показват зараждането на по-зряла преценка на това какво точно облакът ще означава за бизнеса. Фодерин вярва, че шефовете по информационни технологии съзнават  възможността да се избяга от прекомерната публичност и да се определят действителни организационни ползи.

ИТ директорите трябва да са способни да покажат от гледна точка на бизнеса как дигиталните технологии биха се отразили на работните места в бъдеще. Ако не могат да го сторят, то ще им бъде доста трудно да обяснят както влиянието на технологиите по поискване, така и вероятните последици.

Със сигурност моделът на доставка на ИТ се променя. Преходът към по-гъвкава форма определено няма да се случи изведнъж. Но ИТ мениджърите, които не искат да рискуват, трябва да се подготвят за значителни промени.

Коментар