Intel готви нов SSD стандарт за ултрабуци

Intel възнамерява да въведе нов стандарт за твърдотелни дискове (SSD) във формат mSATA, предназначени за ултрабуци. За целта компанията си сътрудничи с производители на NAND флаш памети и персонални компютри.

 

Подробности за спецификацията ще бъдат огласени през септември т.г., съобщи didgitimes.com. Очаква се новият стандарт да бъде адаптиран към ултрабуците през следващата година.

Intel ще се опита да унифицира SSD-тата с формат mSATA в един стандарт, наречен Next Generation Form Factor (NGFF). В проекта участват още компаниите Micron, SanDisk и Samsung Electronics.

Причината за подобен ход е ограничението на сегашния формат mSATA по отношение на броя чипове NAND, които могат да бъдат поместени на платката – до пет със сумарен обем 512 GB. Новият стандарт NGFF ще позволи монтиране на чипове и от двете страни на платката, което ще увеличи максималния обем на SSD-тата за ултрабуци до 1 TB.

Освен това Intel иска да промени размерите на платката. Компанията ще запази дебелината и ширината, но ще промени дължината на платката с NAND памети. 

Коментар