Протоколът SPDY става част от HTTP/2.0

Протоколът SPDY, разработен от Google, става част от новия стандарт HTTP/2.0, реши работната група HTTPBIS Working Group на съвещание във Ванкувър, Канада.

HTTP/2.0 е новата версия на стандарта за интернет – глобалната мрежа, при която всички системи са свързани чрез уеб страници с хипервръзки, достъпът до които се осъществява с помощта на браузър. В момента мрежата стъпва на стандарта HTTP/1.1, разработен още в края на 90-те години.

SPDY пък е експериментален протокол за предаване на уеб съдържание, разработен от Google в рамките на инициатива за ускоряване на сърфирането в интернет. Протоколът поддържа едновременно предаване на множество данни по една връзка в мултиплексен режим и използва технологии за компресиране, които намаляват обема на трафика.

В момента SPDY се поддържа от браузъри Chrome и Firefox, както и от експериментална вeрсия на Opera. Протоколът е включен също в SSL-трафика към сървъри на Google, в резултат на което при работа с услугите на компанията сайтовете се отварят по-бързо с Chrome, отколкото с останалите браузъри.

Аналог на SPDY развива и Microsoft – това е протоколът HTTP Speed+Mobility, който бе обявен през март 2012 г. В основата на стандарта на Microsoft стоят разработки на Google в областта на SPDY, наред с уеб технологията WebSocket.

Към края на 2014 г. HTTP/2.0 ще бъде окончателно утвърден. Преходът към новия стандарт ще има голямо значение за всички потребители на интернет, коментира TechCrunch.com.

Коментар