Половината фирми в САЩ пазят данни в облака

Половината компании в САЩ активно използват облачни хранилища за данни, в които съхраняват конфиденциална корпоративна информация, според изследване на Ponemon Institute сред системни администратори и експерти по ИТ сигурност.

Повечето от тези компании кодират данните, като използват различни методи. Така например, около 38% от анкетираните, които се доверяват на облака, предпочитат средствата за кодиране на доставчика, докато 35% кодират информацията преди нейното качване в облачното хранилище.

Наблюдава се тенденция на ръст в доверието към облачните услуги. Все повече компании съхраняват конфиденциални данни в клауда, а тези, които все още не са преминали към облачни услуги, се замислят сериозно върху подобна възможност.

Има обаче и потребители, които не биха поверили секретната си информация на външни доставчици, тъй като знаят, че няма съвършена защита. Наскоро съоснователят на Apple Стив Возняк критикува остро облачните услуги, определяйки ги като ненадеждни за корпоративния сектор.

Представители на едрия бизнес, който зависи пряко от сигурността на информацията, също споделят мнението на Возняк. Така че се оформят два лагера – големите корпорации, които са скептични за облака, и по-малките, които му се доверяват.

Коментар