Япония ще тества предсрочно Utra-HDTV

През 2016 г. в Япония ще започнат тестове на телевизионни предавания с ултрависока резолюция. Операторът NHK планира да въведе Ultra-HDTV четири години по-рано от предварително обявения срок, съобщи BBC, позовавайки се на изявление на техническия директор на компанията Кеичи Кубота.

В момента NHK съвместно с BBC предава репортажи от основните събития на Олимпийските игри 2012 в Лондон в новия формат на големи екрани, монтирани на оживени места в британската столица и в Токио.

Техническите изпитания на Ultra-HDTV се провеждат в момент, когато предходният формат HDTV е широко разпространен само в Европа и САЩ. Много други страни са на прага на въвеждане на HDTV.

Ръководството на водещата американска услуга за директно излъчване DirecTV е проявило сериозен интерес към U-HDTV и възнамерява да използва технологията в своята платформа.

Ultra High Definition Television (UHDTV, 2160p, 4320p, 4K и 8K) е цифров видео формат, предложен от NHK и дефиниран от ITU. UHDTV има резолюция 3840?2160 (8.3 мегапиксела) или 7680?4320 (33.2 мегапиксела. 8K UHDTV предлага 16 пъти повече пиксела от съществуващия 1080p HDTV.

Коментари по темата: „Япония ще тества предсрочно Utra-HDTV”

добавете коментар...

  1. User

    И като пуснат фотоапаратчета, камерки и мобилни телефони да записват с тези показатели – тогава и "облъците" няма да стигнат да поберат нужната информация – после виновно ще е "глобалното затопляне" което ще се е появило отнякъде си.

Коментар