Безпилотната Google кола е по-сигурна от шофьор

Автоматично управляваната кола на Google е по-сигурна от средностатистическия американски шофьор поне по един показател – причинените катастрофи, показват резултатите от тестове.

Google съобщи, че колата е преминала без особени инциденти тест-драйв от 300 000 мили при широк диапазон на условията. Регистрираните няколко произшествия по време на изпитанията са били по вина на шофьорите на други превозни средства.

Какво показва статистиката, на която стъпва Google? На средностатистическия шофьор в САЩ се пада един инцидент на 165 хиляди мили, по данни на Federal Highway Administration. Годишният пробег на средния автомобил е 16 500 мили, т.е. инцидентите се случват веднъж на 10 години. В някои по-сигурни градове този показател е 14 години, но и това е по-малко от постижението на гугълската самоуправляема кола, която за 300 000 мили не е причинила катастрофа.

Проектът на Google стъпва на модела Toyota Prius, оборудван за целта с множество камери, датчици и лазерни уреди за идентифициране на останалите автомобили, както и със сложен софтуер, който използва данни от Google Maps за определяне на маршрутите.

Двама шофьори-асистенти са били през цялото време в машината, готови да поемат управлението при възникване на непредвидена ситуация. Google обещава, че в следващите изпитания в колата ще има само един човек. Освен това компанията разноообрази автомобилния си парк с модела Lexus RX450h.

Коментар