Toshiba Tec купува ритейл бизнес от IBM

Японската компания Toshiba Tec Corp. сключи сделка с IBM за придобиване на бизнеса й с решения за магазини (Retail Store Solutions). Създадена е холдингова структура Toshiba Global Commerce Solutions Holdings Corporation, в която Toshiba Tec има дял от 80,1%, а IBM – 19,9%.

В състава на холдинга е формирана компания Toshiba Global Commerce Solutions, която ще работи на пазарите в САЩ, Канада, Мексико и Австралия. Със създаване на тези дъщерни компании Toshiba Tec става водещ доставчик на интегрирани решения за търговски предприятия.

Около 500 служители на IBM RSS ще преминат в компаниите от холдинга. По-късно подобни структури ще бъдат създадени и в други страни.

В допълнение, Toshiba Tec и IBM сключиха дългосрочно споразумение, съгласно което японската компания се присъденява към партньорската програма IBM Smarter Commerce със статут Premier Business Partner. Смарт решенията на IBM намират приложение в най-различни сфери – от корпоративни центрове за данни до отделни търговски обекти.

Сделката между Toshiba Tec и IBM е на стойност 850 милиона долара, като първото плащане по нея вече е извършено. Останалата част от сумата ще бъде платена срещу 19,9-процентния дял на IBM в холдинга. По такъв начин Toshiba Global Commerce Solutions Holdings Corporation ще стане изцяло дъщерна компания на Toshiba Tec.

Коментар