Спад на РС пазара в Западна Европа

Пазарът на персонални компютри в Западна Европа е намалял с 2,4% през второто тримесечие, спрямо същия период на миналата година. Доставени са общо 13,6 млн. персонални компютъра, по данни на Gartner.

При мобилните РС се наблюдава ръст – доставките на лаптопи и нетбуци са нараснали с 4%, докато при настолните компютри и професионални РС пазарът бележи спад съответно с 12,8% и 5,3%. Сегментът на потребителските РС расте незначително с +0,4%.

Лидер на РС пазара в Западна Европа е HP с дял 20,2%, в сравнение с 22,7% година по-рано. Компанията е доставила 2,76 милиона компютъра през второто тримесечие.

Тайванските производители Acer и Asustek подобряват своите показатели. Acer е доставила 2,36 млн. РС, увеличавайки пазарния си дял до 17,3%, което й отрежда второ място. Asus бележи най-висок ръст в Топ 5 – 42,8%, в резултат на което се изкачва на трето място с дял от 10,7% (1,45 млн. броя PC).

На четвърто място слиза Dell. Американският производител е доставил 1,18 млн. РС, което с 13,6% по-малко спрямо същия период на миналата година. Пазарният дял на компанията пада от 9,8% до 8,7%.

Челната петица на РС доставчиците в Западна Европа допълва Lenovo. Компанията, която е втора в световен мащаб, е увеличила продажбите си в региона от 961 хиляди до 1,05 млн. броя  РС, в резултат на което пазарният й дял нараства до 7,8%.

Коментари по темата: „Спад на РС пазара в Западна Европа”

добавете коментар...

  1. Иван Г.

    Леле, чак се изненадвам, че хората все още са сколнни да дават пари за хардуер. Да влагаш пари в техника е изключително неизгодна инвестиция – днес купуваш една джаджа за 1000лв, след 3-4 месеца цената й е вече 700-800лв – доста е неизгодно

Коментар