Награди „Джон Атанасов” ще има и при Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев продължава традицията на учредената през 2003 г. награда „Джон Атанасов”, основана на името на създателя на първия електронен компютър – известния учен от български произход Джон Атанасов.

Наградите ще насърчават личните постижения на младите български изследователи, работещи в сферите на информатиката и комуникационни технологии. Президентът ще връчи няколко отличия:

  • Награда „Джон Атанасов” за перспективен млад изследовател в сферата на информатиката и информационните и комуникационни технологии.
  • Две грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост”.
  • Две грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”.

Правилата за кандидатстване и показателите за оценка на кандидатите са публикувани на сайта на президентството. Кандидатури за наградата „Джон Атанасов” и почетните грамоти се приемат до 27 септември в президентството. Комисията по избора включва изследователи и практици от сферите на информатиката и информационните и комуникационни технологии.

Кандидатите за носители на отличията трябва да бъдат български граждани на възраст до 35 години или предложената за отличие разработка да е приложена за първи път в България. Няма ограничения, свързани с двойно гражданство на кандидатите, със страната, в която постоянно пребивават, или с типа организация, в която работят.

Коментар