Apple и Microsoft се договорили да не се копират

Още през 1997 г. Apple и Microsoft се договорили да не си копират продуктите както по отношение на интерфейса, така и като външен вид, стана ясно в хода на делото между Apple и Samsung за патентни нарушения.

Свидетелят Борис Текслър, директор на Apple по патентно лицензиране, твърди, че споразумението от миналия век покрива широк спектър от патенти за дизайн и технически решения. "Сключвайки това споразумение, ние бяхме съвършено наясно, че няма да се копираме едни други”, признава Текслър, цитиран от The Verge.

Договорът касае функционалности, потребителско взаимодействие и форм фактор на продуктите. Microsoft не може просто да пусне продукт, който копира потребителския интерфейс и хардуера на iOS устройства. И наистина, таблетът Surface се различава значително от iPad, в сравнение с много други клонинги на епълското устройство.

Apple пък няма право да копира уникалния и патентован графичен интерфейс на Windows 8, например, или конструкцията на Surface.

Все пак документът не дава пълна яснота за това какво могат да заимстват компаниите една от друга и какво не. Двете страни са се договорили да не създават продукти, които са идентични или си приличат в значителна степен. Границите на „значителна степен" явно ще се определят от адвокатите според всеки конкретен случай.

по темата: „Apple и Microsoft се договорили да не се копират”

добавете коментар...

  1. мхм

    С тая политика на епъл им давам не повече от 5 години!

Коментар