3D принтер печата къща за броени часове

Мощен 3D принтер “разпечатва” двуетажна къща само за 20 часа. Постижението е дело на изследователи от университета на Южна Калифорния.

Обикновено 3D принтерите се използваха за отпечатване на сравнително малки предмети и детайли на различни механизми. Гигантският Contour Crafting обаче премахва ограниченията.

Системата стъпва на технология за триизмерен печат, реализирана в голям мащаб. Contour Crafting напомня кран, надвиснал над строителния обект.

„Печатащите глави” на Contour Crafting изграждат стените на дома, полагайки слоеве бързовтърдяващ се бетон. Специални приспособления извършват монтаж на тръбите за вода, газ и отопление и прокарват електрическата инсталация.

Contour Crafting оставя почти готова сграда, която се нуждае само от прозорци и довършителни работи. Строителният принтер може дори да боядиса външните стени и да постави керемидите на покрива.

Подобна система позволява качествено строителство, напълно достъпно за клиентите в развиващите се страни, твърди професор Бехрок Кошневис. По-ниската цена се постига благодарение на съкратените разходи за работна сила и по-малкия риск от травми.

Тъй като конструкцията на жилищната сграда се проектира с компютърна програма, внасянето на промени става с няколко клика на мишката. Това позволява промяна на проекта дори в хода на строителството.

Коментари по темата: „3D принтер печата къща за броени часове”

добавете коментар...

  1. Нено

    Тези са идиоти. В бедните страни имат нужда от работа, а не от толкова бързо строителство.

Коментар