199-доларов Surface стресна ИТ индустрията

Все по-упорити стават слуховете, че Microsoft ще пусне евтин вариант на своя таблет Surface. Според източници от далекоизточната ИТ индустрия, устройството може да дебютира на цена от 199 долара.

 

Производителите на лаптопи и таблети на база Windows са сериозно обезпокоени от подобна възможност, твърди digitimes.com. Партньорите на Microsoft се опасяват, че евтин Surface ще им затвори вратите за пазара на таблети и ще удари по продажбите на лаптопи.

Играчи като Asus, Samsung, Lenovo и Dell подготвят за пазара таблети с Windows 8 и Windows RT на очаквани цени под 700 долара и предназначени за корпоративни потребители. Други компании, сред които Toshiba, пък замразиха плановете си за Windows RT устройства.

Анализатори предупреждават, че ако Microsoft пусне 199-доларов таблет, неминуeмо ще си развали отношенията с партньорите. По-вероятно е обаче Стив Балмър да не рискува с подобна ниска цена – евтиното не е в стила на Microsoft, а и залогът, в случая доверието на партньорите, е твърде голям.

В края на октомври се очаква Microsoft да пусне два 10,6-инчови модела на Surface под управление съответно на Windows 8 (с процесор Intel Core) и Windows RT (с процесор ARM). Голямата въпросителна е около цените на устройствата.

Коментар