Lenovo достигна рекорден пазарен дял

Lenovo Group обяви 35% ръст на приходите за първото финансово тримесечие, което приключи на 30 юни. Компанията е продала компютърна техника на стойност $8 милиарда долара, а чистата й печалба се е увеличила с 30% спрямо същия период на миналата година, достигайки $141 милиона.

Като втори по големина производител на персонални компютри в света (по данни на Gartner и IDC), Lenovo отчита най-високия в историята си пазарен дял от 15%. В индустрия, в която доставките на персонални компютри отбелязаха спад от почти 2% на годишна база, Lenovo отчита ръст от 24,4 %. Така за тринадесето поредно тримесечие Lenovo расте по-бързо от пазара, подчертава компанията.

Отчитайки еволюцията на пазара към „PC Плюс” ера, Lenovo предприема агресивни стъпки за позициониране в новите сегменти, вкл. таблети, интелигентни телевизори и смартфони.

Наскоро Lenovo обяви глобално партньорство с EMC за изграждане на подразделение за развитие на сървърни x86 технологии. Сървърите ще се предлагат на пазара от Lenovo и ще бъдат вграждани в определени системи за съхранение на данни на ЕМС.

Lenovo и EMC се споразумяха също да създадат общо дружество, в което мажоритарен собственик ще бъде Lenovo. Компаниите ще пренасочат определени активи и ресурси от поделението Iomega на EMC в новoсформираното дружество, което ще предлага NAS системи за малкия и среден бизнес и определени сегменти от корпоративния сектор.

През първото финансово тримесечие Lenovo обяви и намерението си да развива R&D индустриална база в Ухан, Китай за таблети, мобилни телефони и смарт телевизори. Базата ще бъде открита през октомври 2013 г.

Коментар