Арестуват войник за информация в Интернет

Един 23-годишен военнослужещ беше арестуван в град Арта в Северна Гърция по подозрение за публикуване в Интернет на документи, съдържащи секретна информация за гръцката армия. Както съобщава Асошиейтед Прес, позовавайки се на полицейски и военни източници, младият мъж е отведен във военен арест, след като полицията е извършила обиск в дома му и е иззела два компютъра, дискове и друго оборудване за съхранение на данни и носители на информация.

В съответствие със законите на Гърция за неразгласяване на лична информация и в интерес на следствието, не се съобщава името на военнослужещия и съдържанието на документите.

Предполага се, че става дума за армейски инструкции в случай на военно положение, включително планове за военна мобилизация и за конфискация на превозни средства и друга частна собственост при необходимост.

Войникът е обвинен, че е качил тези документи, съдържащи класифицирана информация, на сайт за обмен на файлове. От полицията казаха, че са били предупредени за противозаконните действия от армейската служба за електронна сигурност и са получили разрешение за наблюдение на това, което прави войникът в Интернет от граждански прокурор.

При ареста на младия мъж е предявено обвинение за издаване на държавна тайна.

Коментар